Hypoglycemie

Bloedsuikerspiegel
Een hypoglycemiepatiënt heeft aanhoudend een te lage bloedsuikerspiegel. De alvleesklier doet het té goed, hij maakt te veel insuline, zodat de bloedsuikerspiegel daalt. De bijnier, die dit normaal gesproken zou moeten compenseren door glucose vrij te maken, is - zou je kunnen zeggen - een beetje in slaap gesukkeld en werkt te traag. Alvleesklier en bijnier werken niet goed (meer) samen. Ze zijn niet goed op elkaar afgestemd.

Natuurgeneeskundige werking van hormoonklieren
Alvleesklier en bijnier zijn beide hormoonklieren. Om het plaatje helder te krijgen, zal ik eerst de natuurgeneeskundige werking van hormoonklieren schetsen.

Wij mensen staan met beide voeten op de aarde en worden 'geleid' door de geest. Om te kunnen functioneren, hebben we de geest nodig. Echter de geest is ongrijpbaar en onverklaarbaar. De geest is voor ons onwerkelijk. De aarde is onze werkelijkheid. Die kunnen we zien en voelen, dat snappen we. De geest komt ons lichaam binnen via onze chakra's. Een chakra is een energiewiel, een antenne. Nadat de geestelijke boodschap door een chakra is ontvangen, wordt ze doorgesluisd naar een hormoonklier.

Hormoonklieren zijn onze 'vertaalstations'. Zij vertalen die onbegrijpelijke geestelijke taal in begrijpelijk Nederlands. Zij vertalen, zou je kunnen zeggen, de geest. De hormoonklier stuurt vervolgens de vertaalde boodschap het lichaam in en het bloed zorgt ervoor dat de informatie vervoerd wordt. Nu begrijpen we allemaal dat de kwaliteit van de vertaling afhangt van het 'vertaalbureau'. Als ze daar een beetje zitten te suffen, komt er niets van terecht en deugt de boodschap niet.

Hypoglycemie heeft te maken met verstoringen in het 'vertaalstation'. De alvleesklier doet het te goed en de bijnier vertikt het.

Geestelijke achtergrond
De alvleesklier of pancreas probeert de binnenwereld met de buitenwereld in evenwicht te brengen. Pancreas betekent al-creatief. De pancreas zorgt ervoor dat je met de mensen in je omgeving kunt omgaan zonder dat je jezelf inlevert. Er zitten twee mechanismen in de pancreas: een waarbij je je erg richt op de buitenwereld en een waarbij je je richt op de binnenwereld. Je zit zelf op de wip en kunt het evenwicht niet vinden.

De bijnieren horen bij je basis, je eigen plek. Mag ik er zijn? Ben ik goed zoals ik ben? Bijnieren regelen het vecht- en vluchtmechanisme. Verdedig ik mijn plek of vertrek ik naar een nieuw huis? Mag ik hier zijn, zoals ik ben of ga ik ergens anders proberen of ik mag zijn zoals ik ben? Dit heeft allemaal met overleven te maken. De bijnieren staan voortdurend op scherp en dat kost enorm veel energie. Op deze manier blijft er geen energie over om dat andere klusje, dat glucosegedoe, ook nog even te regelen. Acceptatie van jezelf zoals je bent, helpt je bijnier enorm en zal zo bijdragen aan de harmonisatie van je bloedsuikerspiegel.

Hypoglycemiedieet
Doel van het hypoglycemiedieet is om zoveel mogelijk schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Snelwerkende koolhydraten veroorzaken grote schommelingen en zullen dus beperkt moeten worden. De basis van het dieet vormen de langzaamwerkende koolhydraten. Ze worden geleidelijk opgenomen door het lichaam en veroorzaken zo minder schommelingen.

 • Snelle koolhydraten zitten met name in suiker, geraffineerde producten en snacks.
 • Middelmatige koolhydraten zitten in melkproducten en fruit.
 • Langzame koolhydraten zitten in ongeraffineerde (volkoren) producten en verse groenten.

Als je snelle of middelmatige koolhydraten gebruikt, probeer ze dan te combineren met langzame.

Regelmatig eten
Het is belangrijk dat je regelmatig iets eet, in het begin iedere anderhalve uur, later vijf tot zes keer per dag. Probeer zeker in het begin veel water te drinken om gifstoffen af te voeren.

Vermijden:

 • Suiker en producten waarin suiker verborgen zit zoals jam, Yoki drink, frisdrank, appelmoes, augurken, ketchup, vruchtennectar enzovoort;
 • Suikervervangers: honing, druivensuiker, vruchtensuiker, glucose, sorbitol;
 • Geraffineerde koolhydraten: witte bloem, witte rijst, witte macaroni en alle kant- en klaarproducten (koekjes, gebak, diepvries- en koelkastmaaltijden, pizza's, enzovoort).

Matig gebruiken:

 • Alcohol, cafeïne (koffie, zwarte thee), nicotine (roken);
 • Melkproducten: yoghurt, melk, kaas.

Gebruiken:

 • Zoveel mogelijk verse producten, gebruik ze rauw of kook ze kort: groenten, aardappelen;
 • Fruit (geen sinaasappels uitpersen);
 • Volkoren producten: volkorenbrood, zilvervliesrijst, gierst, grutten, havervlokken, volkoren macaroni, muesli enzovoort;
 • Noten en zaden: walnoten, zonnebloempitten, sesamzaad enzovoort.

Ook bij problemen met hypoglycemie kan ik u van dienst zijn.

Dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur. Maak een afspraak.

 
[ omhoog ]