ADHD

Lees meer over diagnosecriteria voor ADHD

Wat is ADHD?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit. Vrij vertaald: Alle Dagen Heel Druk. Deze benaming klopt echter niet helemaal, omdat niet iedereen met ADHD hyperactief of druk is!

Met ADHD kun je van veel verschillende dingen last hebben:

  • Aandachts- of concentratieproblemen
  • Impulsiviteit
  • Hyperactiviteit
Deze verschijnselen hoeven niet allemaal voor te komen. Er zijn verschillende typen ADHD.

Aandachtsproblemen
Hierbij is sprake van vergeetachtigheid, moeite met details, spullen kwijtraken, afgeleid worden door andere dingen, van alles tegelijk willen doen, niet kunnen (blijven) luisteren. 'Het ene oor in, het andere uit' valt hier eveneens onder. Maar ook komt hyperfocussen voor, het lijkt dan alsof men 'wel kan, als men maar wil'.

Impulsiviteit
Meteen dingen doen en niet eerst nadenken. Dingen 'eruit flappen', voor je beurt spreken (vaak omdat je bang bent te vergeten wat je wilt wil zeggen, zie ook de vergeetachtigheid), vreetbuien, snel relaties aangaan en weer verbreken, geld uitgeven zonder dat het nodig of verantwoord is, voordringen zonder dat men er erg in heeft.

Hyperactiviteit
Altijd een gevoel van onrust in het lijf, niet stil kunnen zitten, steeds moeten opstaan en rondwandelen. Steeds friemelen met de handen of met een voorwerp, tikken met de voeten, doorpraten alsof er geen rem is. Ellenlange verhalen afsteken, terwijl de luisteraar de draad allang kwijt is. Gespannen zijn en blijven, moeilijk tot rust komen. Vaak beweeglijk zijn tijdens de slaap.

Tijdsbeleving
Veel ADHD'ers hebben een probleem met het inschatten van tijd. Je komt vaak te laat, schat de tijd die ergens voor nodig is altijd verkeerd en te kort in. Alsof de klok in je hersenen niet goed loopt.

Wie hebben ADHD?
ADHD is een stoornis waarmee je kunt leren leven of er in de loop van de tijd minder last van kunt krijgen. ADHD kan voorkomen op alle leeftijden: van pasgeborenen tot en met senioren/ouderen.

Diagnose
Om te beginnen: denk je dat je kind of jezelf ADHD heeft, neem dan contact op met een arts. Deze is het beste in staat om de diagnose te stellen en andere stoornissen uit te sluiten. Er zijn namelijk nogal wat ziektes of stoornissen die verschijnselen kunnen geven die lijken op die bij ADHD.

Daarnaast komen samen met ADHD nog andere stoornissen of problemen voor bij dezelfde persoon; soms als direct gevolg van ADHD, soms er los van staand. Soms ook kunnen die andere stoornissen of problemen met ADHD te maken hebben, maar is het verband nog niet wetenschappelijk aangetoond. Zo zien we bijvoorbeeld dyslexie (woordblindheid) en ADHD samen voorkomen. Vaststellen of er sprake is van ADHD is een moeilijke zaak. Er zijn geen testen die het 100% duidelijk kunnen aantonen.
  

Aanbevolen literatuur


"ADHD"
Geneviève van Velzen & drs. René Prop
ISBN 90 8587 012 7

"ADHD en comorbiditeit gedurende de levensloop"
Thomas E. Brown (redactie, vert. Lieke Berkhuizen)
ISBN 90 2651 740 8

"Dokter, is het ADHD?"
Richard Hoofs
ISBN 90 2651 701 7

"Pubers met ADHD"
Esther ten Brink
ISBN 90 2651 704 1

"Kinderen en gedragsproblemen"
Martine Delfos
ISBN 90 2651 680 0

"Diagnose ADHD" (Herziene versie)
Russell Barkley
ISBN 90 2651 691 6

"Druktemakers"
Russell Barkley & Christine Benton
ISBN 90 2651 577 4

"Ze noemen het AD(H)D"
Anne Dekker
ISBN 90 2651 670 3

"Gevraagd: 'superouders'"
Peter Glorieux
ISBN 90 2093 446 5

"Zit stil!"
Theo Compernolle, Theo Doreleijers
ISBN 90 2094 454 1

"Hyperactieve kinderen"
Christel Schweizer
ISBN 90 2510 674 9

"ADHD in kort bestek"
Prof. dr. Jan van der Ploeg en dr. Evert Scholte
ISBN 90 6665 305 1

"Ze doen het niet expres"
Aniet Bruininks
ISBN 90 6665 172 5

Video Hometraining
Paul Wels en Riane Jansen
ISBN: 90 6665 176 8
 

 

Behandeling van ADHD heel goed mogelijk
ADHD is op elke leeftijd goed te behandelen. Door onbekendheid met bepaalde meningen, en door angst voor stimulantia komen onderdiagnostiek en onderbehandeling vaak voor.

Dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 22.00 uur. Maak een afspraak.

 
[ omhoog ]